1 1

Wielen zonder schadelijke stoffen onder 70 procent van alle Rollcarts

De medewerkers van het bedrijf Gabriel verwerken dagelijks wel 400 zwenkwielen. De wielen worden handmatig onder tafelwagens en magazijnkarren, palletwagens of serveerwagens geschroefd. Het bedrijf hecht veel waarde aan materiaal zonder stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom worden hun wielen hoofdzakelijk bij ons ingekocht. Want onze STPK-serie bevat rubberen wielen die volledig vrij zijn van schadelijke stoffen. Zeven van de tien door Gabriel gebruikte wielen, op 70 procent van al hun transportmateriaal, zijn afkomstig uit deze serie. Zo neemt de fabrikant van handmatig verrijdbare transportsystemen, vooral zijn verantwoordelijkheid voor de medewerkers en klanten die met de zwenkwielen in aanraking komen. Dat de wielen uit de nieuwe serie ook positief bijdragen aan de functionaliteit, is een mooie bijkomstigheid.

02/28/2019
by Vanessa Dumke
Reading time 6 min

Gabriel Transportsysteme GmbH produceert en verkoopt onder de merknaam Rollcart handmatig verrijdbare transportapparatuur. Dit zijn karren die worden toegepast binnen diverse sectoren: van industrie en horeca tot sociale instellingen zoals scholen of kinderdagverblijven. Productiebedrijven vervoeren daarmee bijvoorbeeld zware onderdelen van ijzer of staal, restaurants verplaatsen servies, en scholen boeken. Hierdoor worden er zeer diverse eisen aan het materiaal gesteld voor wat betreft formaat, draagvermogen en soepelheid bij het rijden. De laatste twee aspecten zijn sterk afhankelijk van de zwenkwielen. De afmetingen en het materiaal daarvan bepalen welke draaglast de kar kan torsen en hoe gemakkelijk deze voort te duwen is.

Het bedrijf Gabriel maakt gebruik van 580 verschillende wielsoorten. Bij veel fabrikanten zijn rubberen wielen weliswaar functioneel, maar bevatten zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Deze zijn giftig, kankerverwekkend, en kunnen DNA-mutaties of ontstekingen aan de huid veroorzaken, en ook de luchtwegen beschadigen. Daarom wordt het gebruik hiervan in de EU gereguleerd. Om de eigen medewerkers en klanten te beschermen, heeft het bedrijf besloten in de productie geen wielen meer toe te passen die mogelijk tot gezondheidsrisico's leiden.

Sinds bijna twee jaar, mijdt het bedrijf Gabriel materiaal dat PAK's bevat. Zeven van de tien wielen onder hun Rollcarts zijn tegenwoordig STPK-wielen uit ons assortiment. Deze zijn honderd procent vrij van schadelijke stoffen. Wij stellen ons niet tevreden met rubberen wielen waarin het aandeel PAK's slechts is teruggebracht. Daarom hebben we de STPK-serie ontwikkeld. Deze hebben het uiterlijk van een standaard rubberen wiel, terwijl ze uit thermoplastisch elastomeer bestaan op een kunststof velg. Dit materiaal vormt geen enkel risico voor de gezondheid en wordt ook gebruikt voor de fabricage van kinderspeelgoed.

Verantwoordelijke keuze voor STPK-zwenkwielen

Voor het bedrijf Gabriel kwamen onze PAK-vrije producten als geroepen. Volgens Markus Pilz, afdelingshoofd Inkoop van het bedrijf Gabriel, heeft men zitten wachten op een schoon alternatief voor de tot eind 2015 gebruikte zwenkwielen met een laag PAK-gehalte. "Wij zijn verantwoordelijk voor onze medewerkers. Zij krijgen dagelijks met het materiaal te maken. Toen de STPK-wielen op de markt kwamen, hebben we direct besloten onze zwenkwielen te vervangen," vertelt Pilz. Aangezien de zwenkwielen met de hand uit het magazijn worden gehaald en op de transportkarren worden geschroefd, komen de werknemers er tijdens de productie dagelijks mee in aanraking. En dat zeven uur lang. De oude zwenkwielen vormden geen gezondheidsrisico, daarvoor was het PAK-gehalte te laag. Maar ze verspreidden wel een synthetische geur, die in het hele wielenmagazijn te ruiken was. "TORWEGGE maakte het mogelijk de belasting van de gezondheid op de werkplek minimaal te houden en de werkomgeving aanzienlijk te verbeteren," zegt Pilz. Zijn collega's in de productie werken ondertussen zonder handschoenen in een omgeving met neutrale geur.

Niet alleen de werknemers profiteren van de nieuwe wielen. Ook consumenten kunnen er blij mee zijn dat circa 70 procent van de transportapparatuur van het bedrijf Gabriel met STPK-wielen is uitgerust. "Wij leveren onze karren bijvoorbeeld aan kleuterscholen. Als een kind met het wiel in aanraking komt, hoeven de opvoeders zich geen zorgen meer te maken over de gezondheid van het kind," zegt Pilz. Ook het feit dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt binnen onze maatschappij, wordt hier weerspiegeld. Volgens Pilz reageren klanten zeer positief op het uitbannen van PAK-wielen.

Technische functionaliteit van de schone zwenkwielen blijft gewaarborgd

Pilz prijst het feit dat de zwenkwielen ook functioneel gezien veel te bieden hebben. De rolweerstand is lager dan bij normale rubberen wielen, ook bij het in beweging komen. Dankzij de kogellagers kunnen ook zware lasten moeiteloos worden getransporteerd. Het bedrijf Gabriel gebruikt doorgaans wielen met een doorsnede van 125 of 200 millimeter. Het wiel van 125 millimeter heeft een draagvermogen van 105 kilogram, terwijl het wiel van 200 millimeter 205 kilo kan vervoeren. Bovendien produceren we STPK-wielen met afmetingen van 80, 100, 160, 250 en 400 millimeter, desgewenst in alle RAL-kleuren. Bij Gabriel wordt overwegend gebruik gemaakt van de kleurcombinatie grijs-blauw. Ondanks de donkere kleur laten de wielen geen sporen achter op de vloer en zijn daardoor ook in sportzalen probleemloos te gebruiken. Bovendien zijn ze gemakkelijk te reinigen en roestvast.

Daarbij komt nog het voordeel waarmee we ook de firma Gabriel over de streep trokken: onze klantenservice. "De medewerkers werken buitengewoon betrouwbaar en flexibel, zelfs als een aanvraag snel moet worden behandeld," vertelt Pilz. Noch spoedopdrachten, noch de fabricage van individuele zwenkwielen voor speciale transportkarren hebben voor de toeleverancier ooit een probleem gevormd. Bovendien heeft ons team altijd deskundig advies gegeven wanneer er een oplossing voor een speciale wens werd gezocht. "Je merkt gewoon dat TORWEGGE dezelfde filosofie aanhoudt als wij: verantwoordelijk handelen in het belang van de klant," concludeert Pilz.

Recent Articles