1

Vaarwel PAK: schone wielen

Veel rubberen wielen bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) die kankerverwekkend zijn. Medewerkers en consumenten komen hier dagelijks mee in aanraking zonder het te weten. Daarom gaan wij nu de strijd aan met PAK-houdende materialen! Stap voor stap gaan we bij de vervaardiging van onze wielen over op risicovrije zwenkwielen van thermoplastisch elastomeer (TPE). Een begin wordt gemaakt door de wielen uit onze STPK-serie.

08/01/2018
by Vanessa Dumke
Reading time 4 min

We hebben onszelf tot taak gesteld de markt radicaal te veranderen en ervoor te zorgen dat medewerkers en consumenten niet meer in aanraking komen met PAK-houdende wielen. Hoewel de zwenkwielen uit onze STPK-serie eruitzien als normale rubberen wielen, zijn ze vrij van schadelijke stoffen. Bovendien beschikken ze over een lagere rolweerstand dan standaard rubber, laten ze geen enkel spoor achter en zijn ze slijtvast. Ze worden bijvoorbeeld ingezet voor de constructie van montagekarren.

Ook met oog op de Europese verordening voor chemicaliën, 'REACH', welke de markttoegang voor PAK-houdend materiaal reguleert, geven we hiermee een duidelijk signaal af. "Conventionele rubberen wielen worden vaak vanuit het Verre Oosten geïmporteerd en bevatten schadelijke PAK's. Wij willen onze klanten een alternatief bieden dat kwalitatief hoogwaardig is maar wat prijs betreft kan concurreren," vertelt Nicolas Nimick, verantwoordelijk voor productspecificaties in het team van Volker Langenscheidt bij TORWEGGE.

STPK-wielen snel leverbaar

We beogen hiermee vooral de gezondheid van medewerkers en consumenten. PAK's zijn kankerverwekkend, reprotoxisch, beschadigen het DNA en worden opgenomen via contact met de huid. "Daarom willen we deze schadelijke stoffen minimaliseren. De wielen uit deze serie bestaan uit thermoplastisch elastomeer dat ook is toegestaan voor de vervaardiging van speelgoed," zegt Nimick. Daarnaast produceren we de wielen uitsluitend in de EU, waardoor ook relatief korte levertijden mogelijk zijn.

De STPK-wielen zijn verkrijgbaar met een doorsnede van 100, 125, 160, 200, 250 of 400 millimeter en worden uitgerust met een standaard rollager, kogellager of glijlager. Bovendien zijn ze te verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. Een model met toekomst. Want hiermee zijn fabrikanten ook gereed voor verdere aanscherping van de Europese regelgeving op gebied van PAK's.