1

IFOY Award: TORsten onder de loep

Journalisten onderwerpen Manipula-TORsten aan hun kritische blik tijdens de IFOY-testdagen. Een verslag en een interview met een jurylid.

07/11/2019
by Vanessa Dumke

Een drom vakjournalisten heeft zich verzameld rond onze stand in hal 4 op het beursterrein in Hannover. Ze zien er belangrijk uit – en zijn dat ook. Het zijn allemaal leden van de IFOY-jury en zij bepalen of wij voor de tweede keer deze prestigieuze prijs in ontvangst mogen nemen. Het is vrijdagmiddag en tijd om serieus te worden. De klok loopt. We hebben precies vijf minuten om Manipula-TORsten te presenteren en te laten zien wat er zo innovatief is aan deze nieuwe versie van ons AGV. Want Manipula-TORsten kan alleen winnen als de jury tegen het einde van de presentatie van mening is dat hij vernieuwend en relevant voor de markt is.

Ons afdelingshoofd Jörn Dauer hoeft niet veel te doen om de belangstelling van de juryleden te wekken – dat lukt TORsten met zijn robotarm van PILZ prima in zijn eentje. Steeds weer rijdt hij zijn ronde tussen een rollenbaan en een stelling. Ook laat hij zien hoe de robotarm zelfstandig een krat kan oppakken en neerzetten.

Een video van de IFOY-testdagen

Dauer licht toe dat dit scenario slechts een van de gedaanten van ons AGV toont. Wat de jury hier ziet is maar een voorbeeld van hoe TORsten opgebouwd kan worden. Het idee daarachter is dat de specifieke modules van het AGV doorslaggevend zijn voor welke vorm het intralogistieke proces aanneemt. "Ons technologisch uitgangspunt om modulariteit en verschillende constructies te combineren is vooruitstrevend," vertelt Dauer.

 

Vragen van de jury

De juryleden kijken nauwkeurig toe, en luisteren belangstellend. Enkelen maken foto's en nemen korte video's op. Sommigen stellen vragen. Zo wil er iemand bijvoorbeeld weten:

Kan TORsten ook sneller bewegen?

Ja. In dit scenario lijkt het inderdaad alsof ons AGV op zijn gemak bezig is. Maar schijn bedriegt. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste werkt TORsten met een positionering en precisie van minder dan vijf millimeter. Dat is nauwkeuriger dan veel van de andere AGV's op de markt. Een voertuig zo nauwkeurig te lokaliseren duurt natuurlijk wel een paar seconden. Ten tweede legt TORsten in dit scenario maar korte afstanden af. Op rechte stukken bereikt hij 0,6 meter per seconde en voldoet daarmee aan de norm voor automatisch geleide voertuigen die samen met personen worden ingezet. Maar in dit scenario rijdt hij niet veel rechtuit. Hij rijdt twee meter, positioneert zich voor de rollenbaan, rijdt weer twee meter, positioneert zich voor de stelling, enzovoorts. Daardoor lijkt ons AGV zich maar langzaam te bewegen. In echte productieprocessen zou dat er heel anders uitzien.

Wordt hij al ergens toegepast?

Nee. We laten hier de wetenschappelijke ontwikkelingen zien. Er is nog geen mobiele manipulator in deze vorm op de markt te verkrijgen. Het is mogelijk AGV's te ontwikkelen die voor handling van materialen of orderpicking gebruikt kunnen worden. Maar het duurt nog even tot deze toepassingen rijp zijn voor de markt.

De IFOY-winnaars worden in april bekendgemaakt

De journalisten uit 19 landen maken aantekeningen. Vervolgens trekt de groep langzaam verder. Ze hebben niet veel tijd, want er zijn in totaal 15 producten van twaalf fabrikanten te beoordelen. De IFOY Award wordt in 2019 uitgereikt in zes categorieën. Manipula-TORsten is genomineerd voor de categorie "AGV & Intralogistics Robot", net als producten van Jungheinrich en Still. Of we winnen, horen we tijdens de prijsuitreiking op 26 april in het Weense Hofburg.

Tot dan wordt er gezwegen. "We hebben er een goed gevoel over," zegt Jörn Dauer, die samen met drie collega's al de hele week in Hannover is. De testdag met journalisten was slechts één etappe die Manipula-TORsten moet overwinnen op weg naar een mogelijke IFOY Award.

  • Maandag: IFOY Innovation Check met prof. dr. Johannes Fottner van de TU München; tijdens een 90 minuten durend interview vroeg de expert uitgebreid naar het hoe en waarom van het hele systeem.
  • Dinsdag en woensdag: Enkele productdemonstraties en een test door IFOY-tester Theo Egberts, fotoreportage en video-opnamen
  • Donderdag: Aankomst van de jury, persconferentie en officiële presentatie van producten die niet live konden worden getoond.

TORsten omgeven door producten van belangrijke spelers

"We zijn niet bang van de grote namen die ons in de hal omringen," vertelt Dauer. Still, SAE, Hubtex en Raymond zijn hier onze directe buren. Bovendien presenteren ook Cargometer, Clark, Combilift, Jungheinrich, UniCarriers, ProGlove en Trône Seating hun nieuwe ontwikkelingen. We zijn er trots op hierbij te horen en op bepaalde punten een voorsprong te hebben.

Toch heeft de jury niet tot taak de producten binnen een categorie met elkaar te vergelijken. Het gaat erom de innovaties te beoordelen ten opzichte van soortgelijke producten op de markt. De focus ligt daarbij op innovatieve waarde, marktrelevantie, nut voor de klant en wijze van uitvoering.

3 vragen aan Matthias Pieringer

En wat zegt de jury ervan? Daar willen we ook meer over weten en dus hielden we een kort interview met de hoofdredacteur van het blad Logistik Heute, Matthias Pieringer.

Meneer Pieringer, het is de eerste keer dat u deel uitmaakt van de jury. Waarom heeft u zich voor deze positie opgegeven?

Als hoofdredacteur van een vooraanstaand medium op gebied van logistiek, vind ik het heel belangrijk overzicht over de branche te hebben. Bovendien is het mijn taak als journalist om nieuws op te sporen en de lezers van mijn blad daar zo snel mogelijk over te informeren.

Is Manipula-TORsten in uw ogen een nieuwswaardige innovatie?

Uiteraard. De combinatie van AGV en robot-unit lijkt mij iets nieuws voor de markt. Ik ga ervan uit dat zulke oplossingen de toekomst van de intralogistiek zullen vormen. Maar dat betekent niet dat ik mijn keuze al heb getroffen. Ik heb hier veel interessante producten gezien en het zal niet gemakkelijk zijn een keuze te maken.

Moet u die keuze alleen maken?

Uiteindelijk wel. Maar gelukkig heb ik twee personen die me adviseren. Ik krijg steun van een man uit de praktijk en een collega uit de media. Dat helpt me zeker.